Кожна порядна людина бажає жити в оточенні краси і чистоти. Для досягнення цієї мети необхідно докласти фізичні зусилля, іноді потрібні і фінанси. Приємно милуватися доглянутим садом, акуратним газоном, красивим будинком і басейном біля нього. Але якщо вода в штучному водоймищі каламутна, зелена, з неприємним запахом - навколишня краса моментально померкне.

З цієї статті Ви дізнаєтесь, що потрібно робити, щоб вода в басейні завжди залишалася свіжою, кристально чистою і прозорою. А дотримуючись наших рекомендацій - зможете значно скоротити Ваші фінансові витрати на обслуговування басейну.

Отже, для успішної експлуатації необхідно оснастити штучне водоймище системами циркуляції і фільтрації, а також обов'язково придбати спеціальні хімічні препарати, а якщо автоматизувати процес очищення, то необхідно купити устаткування для дезінфекції води. Тільки за умови взаємодії механічного та хімічного методів очищення води, купання в басейні буде максимально безпечним, приємним і корисним для здоров'я.

Як правильно підготувати басейн за допомогою спеціальних хімічних засобів:

1. Наповнити водою;

засіб для видалення металів з води2. необхідно видалити частки заліза, марганцю та інших металів з вашої штучної водойми. Поставлену задачу візьме на себе хімічний препарат Metaldez Froggy - засіб для видалення металів. Це прозорий безбарвний розчин, який покращує фільтрацію незалежно від вимірювання рН води. Зміст активної речовини 30%.

Спосіб застосування:

Дозування: 400 мл препарату на 50 м3. Розчин додати в воду під час наповнення басейну. Система фільтрації повинна бути включена. Цю процедуру необхідно повторювати щотижня при додаванні нової води в басейн. Зверніть увагу, що в залежності від концентрації іонів металів, дозування розчину повинне бути збільшене або зменшене. Наприклад, якщо масова частка наявності металів у воді становить 1,5 мг / л - кількість доданого препарату Metaldez зростає в два рази. Слід врахувати, що жорсткість води, її температура, наповненість басейну і інші чинники також впливають на дозування хімічного препарату.

Metaldez Froggy випускається в пластикових каністрах по 5 л або в пляшках по 1 л.

Доставка можлива різним видом транспорту, якщо дотримуватися правил перевезення. Упаковку з розчином слід зберігати при t від 0 С до +30 С в темному, добре вентильованому, сухому приміщенні. Поблизу не повинні знаходитися кислоти, окислювачі, горючі речовини, луги, кислі солі. Препарат Metaldez в закритій фабричній упаковці має гарантійний термін придатності 12 місяців.

3. Наступним етапом підготовки води є вирівнювання рівня рН. Для цієї мети завод з виробництва хімії для басейнів Froggy рекомендує препарати в гранулах і у вигляді розчину.

pH - для пониження рівня кислотності водиpH-Minus Granules (гранули) - для зниження рівня кислотності води, речовина світло-жовтого або білого відтінку, яка швидко розчиняється. У складі препарату відсутні кислоти. Містить 97% активної речовини. Гранули знижують рівень рН води.

Спосіб застосування:

Необхідність у використанні препарату з'являється при показнику рН вище 7,4. Щоб знизити показник рН на 0,2 слід розчинити в невеликій ємкості речовину (15 г на 1м.куб. води) і влити в басейн по периметру. Для громадських басейнів потрібно 20- 25г речовини на 1м.куб. На дозування впливає жорстокість, температура води і заповнення басейну. Дуже важливо досягти точних значень рН 7,0-7,4. Рівень кислотності слід контролювати кілька разів на тиждень. Для цього буде потрібно спеціальний прилад - тестер.

pH-Minus Granules випускається в пластикових упаковках по 5 і 10 кг і мішках по 25кг.

Транспортування препарату проводиться відповідно до правил перевезення такого товару.

Умови зберігання: темне, сухе, з доброю вентиляцією приміщення при t від 0 до 30С далеко від інших хімічних речовин (лугів, кислот, горючих матеріалів та ін.). Виробник гарантує термін збереження 12 місяців (в закритій завод уп) з моменту виготовлення.

pH мінус рідинаpH-Minus Liquid (розчин) - це рідина, яка знижує показник рН води. Хімічний препарат дуже зручний у використанні. Це прозора абсолютно безбарвна рідина. Частка активного препарату становить 30%. Застосовується, якщо рівень рН стає вище позначки 7,4. Головним позитивною якістю є те, що при використанні розчину рН мінус для басейну на поверхні води не з'являється піна.

Таким чином, щоб знизити значення рН на 0,2 одиниці слід влити в басейн, наповнений водою, 400 мл хімії на кожні 10м3, 500 мл знадобиться для громадського штучного водоймища. Таке дозування є приблизним, оскільки залежить від фізичних параметрів води (жорсткості, температури), а також від наповненості басейну. Фахівці рекомендують щотижня один - два рази контролювати значення рН води. Потрібно стежити, щоб він був у межах 7,0 - 7,4.

рН - Мінус Liquid випускається в упаковках по 5,10 і 20л. Виробник гарантує термін придатності протягом 6 місяців за умови збереження в закритій завод. уп. t в приміщенні не повинна перевищувати 30С. Препарат слід зберігати подалі від інших їдких або горючих хімічних речовин і матеріалів.

ПШ плюс гранулиЯкщо Ви міряли показник рН, і він виявився нижче 7,0 - необхідно скористатися препаратом для його підвищення. pH - Plus Granules - препарат для підвищення кислотності води, хімічна речовина блідо - жовтого або білого відтінку, яка швидко розчиняється в воді. Не викликає піноутворення. Зміст активної речовини становить 97%.

Спосіб застосування:

Необхідно взяти 15г (20 - 25г для громадського басейну) гранул на 1м3 води і розчинити в невеликій ємкості, а потім розлити по всім сторонам плавального басейну. Ця процедура підвищує показник рН на 0,2. Дозування може зменшуватися або збільшуватися залежно від зміни фізичних параметрів води і завантаженості басейну. Протягом тижня намагайтеся один - два рази перевірити показник рН, щоб він відповідав нормі 7,0-7,4.

Виробник випускає рН - Плюс Granules розфасовані в тару по 5 і 10 кг і в упаковках по 25 кг. Закрите відро зберігається не більше 12 місяців з дня виготовлення в не вологому, не в світлому місці подалі від інших хімічних і горючих речовин.

4. Якщо Ви спочатку переконалися, що вода має ідеальний показник кислотності (7,0 - 7,4) - можна починати наступний етап хімічної водопідготовки - проведення шокової дезінфекції. Ця процедура проводиться перед початком використання басейну за допомогою хлоромісткій хімії. Препарати на основі сполук хлору бувають двох видів: швидко-та повільно-розчинні. Шокова дезінфекція - це додавання в воду високих доз швидкорозчинних хлорвмісних речовин. Багатьом відомо, що під дією цього хімічного елементу у воді знищуються гриби, віруси, бактерії, органічні сполуки, що несуть небезпеку здоров'ю людини. Однак, якщо рівень кислотності перевищив показник 7,4 - сполуки хлору починають втрачати свої властивості дезінфекції, а вода набуває неприємного "хлорного" запаху, виникає необхідність збільшити дозу хімічного препарату, що призводить до додаткових фінансових витрат. Ось чому так важливо постійно контролювати рівень рН води. Прислухаючись до цієї простої поради - Ви зможете зменшити свої витрати на покупку хімії для басейну.

Щоб шокова дезінфекція мала найкращий результат і всі шкідливі мікроорганізми були знищені - необхідно близько 10 години, тому хімічний препарат в воду краще додати ввечері, а вранці у Вас буде вже чистий басейн. Після цього залишається необхідність проводити лише поточну обробку води, використовуючи повільно розчинні препарати з періодичністю 1-3 рази в тиждень.

Після закінчення етапу шокової дезінфекції потрібен постійний контроль над вмістом активного хлору в воді. Це хімічний елемент, який ще не вступив в реакцію з забрудненням, ще називається «вільним». Його безпечна кількість у воді не повинна бути більше 0,3 - 0,6 г. Прореагував хлор називається «пов'язаним». У нормі його масова частка не повинна бути більше 1/3 частини від кількості активного хлору.

Компанія Froggy випускає препарати у вигляді розчину, гранул і таблеток.

Рідкий хлор для дозуючих станційLiquid Chlor L100 - засіб для дезінфекції води, містить діючу речовину натрій гіпохлорит. Рідкий хлор для басейну зручний в застосуванні якщо у Вас є автоматична дозувальна станція. Для проведення шокової дезінфекції в приватному штучному водоймищі слід взяти 300 мл розчину на 10м3 води для громадського басейну знадобиться 500 мл розчину; вторинна обробка для приватного і 100-160мл на 10м3 води і близько 300 для громадських басейнів.

Shock Chlor Granules - шокова дезінфекція води у вигляді гранул, хімічний препарат, що містить активний хлор, швидко розчиняється в воді. Стабілізатор, що входить до складу гранул, нормалізує рівень хлору і перешкоджає появі осаду. Для первинної дезінфекції в приватному басейні необхідно додати 100г речовини на 10 м3 води, а для громадських штучних водойм знадобиться 200г гранул на такий же обсяг води. Поточну обробку необхідно проводити через кожні 4 дні. Для приватного басейну візьміть 40г, а для громадського - 400г препарату на кожні 10м3 води.

Шок хлор в таблетках для дезінфекції води в басейніШокову дезінфекцію дуже зручно проводити, додаючи в воду хлорвмісних речовин у вигляді таблеток. Shock Chlor Tabs 20 має властивість дуже швидко розчинятися у воді. Активний шок хлор моментально починає згубно діяти на шкідливі мікроорганізми. Рекомендується спочатку розчинити таблетки в окремій ємності, а потім влити в басейн. Для шокового знезараження води слід взяти 5 таблеток по 20г на 10м.куб.води. Для проведення регулярної дезінфекції в невеликому басейні знадобиться 2 таблетки, а для громадського - 10 таблеток на 10 м3води.

Увага! Під час шокової обробки води засобами на основі хлору не можна близько підходити до басейну, так як вода і повітря насичені активними речовинами, це може викликати пошкодження шкіри і слизових оболонок.

Активний кисень для дезінфекції води в басейніДеяким людям протипоказаний контакт з хлоровмісткими речовинами, іншим - просто не подобається його запах. Для такої категорії клієнтів компанія Froggy пропонує OxyShock L110 - дезінфекція на основі кисню, рідина, діючою речовиною якої є активний кисень. Ця хімія для басейну веде ефективну боротьбу з патогенними грибками, бактеріями і вірусами, які перебувають у воді. Перевагою використання даного препарату є його дія при будь-яких показниках рівня кислотності води, а також те що продезинфікована вода не подразнює очі, не сушить шкіру і очі, не має неприємного запаху. Недоліком є те, що він дорожчий в застосуванні. OxyShock L110 найбільш ефективний для проведення шокової обробки води в приватних невеликих басейнах, а в громадських краще все-таки використовувати препарати на основі хлору. Отже, для первинної обробки потрібно додати в штучне водоймище 1л розчину на 10м3 води, а для поточної дезінфекції, проведеної один раз в 4 дні - влийте 0.5л препарата на 10м3 води. Після закінчення цього етапу слід перевірити тестером зміст активного кисню в басейні. Рівень цієї хімічної речовини повинен бути не нижче 5 мг / дм3.

5. Наступним пунктом у підготовці басейну до купання є активна боротьба з водоростями. З проблемою появи цих мікроорганізмів у воді стикаються і власники закритих басейнів, і господарі відкритих водойм, так як спори водоростей знаходяться в навколишньому середовищі, а при попаданні в воду у них починається активне розмноження. Речовини, що виділяються в процесі їх життя, не тільки покривають поверхні басейну слизом і забруднюють воду, але і є придатним живильним середовищем для патогенних бактерій і грибків. Часткова або повна заміна води не вирішить цієї проблеми. Не допоможуть і дезінфікуючі засоби, так хлор не може пошкодити щільну оболонку колоній водоростей. Альгицид - для попередження і знищення всіх різновидів водоростей. Це саме той препарат, який допоможе вам перетворити зелену воду в прозору. Для економії часу цей етап можна проводити одночасно з шокової дезінфекцією, але не раніше ніж через 5-6 годин після шокової обробки. Компанія Froggy пропонує кілька різновидів хімічних препаратів для ліквідації водоростей.

Альгіцид - засіб проти водоростейAlgyrid L210 - розчин, який вбиває всі види водоростей, діючим елементом якого є сульфат міді. У його складі відсутній хлор. Підходить для запобігання заселення басейну водоростями, тобто може використовуватися з метою профілактики. Для первинної водопідготовки приватного басейну додайте 500 мл засобу на 10м3 води, для громадського - 700-800 мл. При наступних обробках, проведених щотижня, в маленький басейн влийте 100мл рідини на 10м3 води, для великого водоймища знадобиться 200мл.

Algyrid L220 - рідина, призначена для профілактики появи водоростей, грибків і бактерій в басейні. Активна речовина - четвертинні амонієві солі. Цей високоефективний розчин швидко діє при будь-яких показниках рівня рН. Фахівці рекомендують використовувати цей хімічний засіб для басейнів, вода в яких не зелена, тобто для первинної обробки. 200мл альгіцид на 10м3 води потрібно для приватної водойми і 300мл для громадської.

Algicide Shock L230 - хімічний препарат, призначений для знищення та профілактики появи всіх різновидів водоростей. Ефективний незалежно від показника рН води. Застосовується для шокової обробки басейну, навіть якщо вода в ньому вже позеленіла. Щоб позбутися від наявних водоростей додайте у воду 100 мл розчину на 10 м3 - для приватного басейну і 150 мл - для громадського. З профілактичною метою влийте в воду 30мл кошти на 10м3 для приватної водойми і 50 мл - для громадської.

6. Всі перераховані вище етапи підготовки води в басейні мають властивість підвищувати рівень рН. Тому після проведення шокової дезінфекції та обробки альгіцидом перевірте показник кислотності і, якщо необхідно відкоригуйте його до рівня 7.0 - 7.4. Після чого необхідно починати такі дії.

7. Якщо Ви перевірили значення рН, вміст активного хлору, якість фільтрації, і все відповідає нормі, а вода чомусь залишається каламутною або білястою - отже прийшла пора застосувати флокулянти або коагулянти. Непрозорість води через наявність в ній дуже дрібних частинок, які фільтр не може затримати і вони, пройшовши через систему, знову потрапляють в басейн. Завдання коагулянту полягає в тому, щоб збільшити розмір часток, і вони могли бути утримані фільтрувальною системою. Таким чином, хімічний препарат покриває кожну мікрочастинок слизом, потім відбувається їх склеювання в великі пластівці, що осідають на дні або плаваючі там. Цей процес займає близько 10 годин, тому в цей період часу обладнання басейну повинно бути відключено. Після випадання осаду необхідно очистити басейн за допомогою спеціального пилососа або включити систему фільтрації. По закінченню цієї роботи не забудьте промити фільтр.

Компанія Froggy випускає різні види флокулянтів:

Флокулянт, коагулянт для освітлення мутної води в басейніSetiFlock L310 - для освітлення каламутної води, рідкий хімічний препарат на основі алюмінію сульфату. Метою його застосування є очищення і видалення каламутності води. Для цього треба додавати в басейн, бажано поблизу від фільтрувальної установки або шляхом розпилення по поверхні, 150-250мл препарату на 10м3 води (в громадський басейн - 250-300мл) щотижня.

SetiFlock L300 Ultra - засіб для очищення і освітлення каламутності води, рідкий хімічний препарат на основі алюмінію сульфату. Коагулянт є більш економним за рахунок своєї концентрації. Для очищення басейну необхідно додавати в воду 25-50мл на 10м3 води шляхом розпилення по поверхні або рівномірно вилити по поверхні.

SetiFlock C310 - освітлення помутнілої води, коагулянт у вигляді гранул, також на основі сульфату алюмінію. Для очищення басейну необхідно додавати в воду 25-50г, попередньо розчиненого, хімічного препарату щотижня. Речовина має тривалу дію.

SetiFlockT310 - хімічна речовина для освітлення води в формі таблеток. Здатна швидко розчинятися у воді.

SetiFlock Extra C350 - хімічний препарат на основі поліакриламіду, що володіє більш тривалою дією. Економний у застосуванні.

Комплексний засіб для підтримання чистоти водиCrystal Blue - для підтримки води ідеально чистою. Цей препарат, що поєднує в собі дію відразу трьох компонентів. Він бореться з водоростями, слизом, попереджає появу вапняних відкладень. Видаляє метали. При первинній обробці, влийте в воду 200 мл на 10 м3. А потім, необхідно додавати 100 мл на 10м3 води кожні 10 -14 днів. Відноситься до бесхлорной хімії і дуже добре підходить для домашніх басейнів.

8. Вода повністю підготовлена ​​до безпечного купання. Тепер Вам необхідно просто регулярно перевіряти і по потребі, змінювати показник РН, стежити за вмістом активного хлору або кисню в воді. Нагадаємо, що для періодичної обробки використовуються повільно розчинний хлор або інші препарати для дезінфекції. Дуже важливо проводити профілактику появи водоростей.

При дотриманні цих правил, басейн буде тішити Вас кристально чистою водою при мінімальних фінансових витратах.

Всі статті