Представляємо вашій увазі невеликий огляд по системам і технологіям очищення води в басейнах, які найбільш поширені в даний час. Вони відрізняються по ефективності, екологічності, простоті і широті поширення, доцільності використання хлору і звичайно вартості.

Основні способи очищення води в басейні та системи це:

хлорування води;

озонування води;

очищення води ультрафіолетовим випромінюванням;

очищення води активним киснем;

іонізації води;

сольовий електроліз.

Очищення води в басейнах - необхідна регулярна процедура для того, щоб ваша домашня міні-лагуна перебувала в ідеальному стані, дарувала вам лише прекрасний настрій і надавала заряд енергії та здоров'я вашим близьким.

Для того, щоб вода вашого водного агрегату манила своєю прозорістю і дарувала здоров'я, необхідно виконувати рекомендації професіоналів-практиків з утримання басейну і методам і засобам очищення води.

Басейн з водою подібний до живого організму, який вимагає зусиль для підтримки його в здоровому стані.

Регулярне чищення басейнів заняття непросте, але і результат порадує всіх. Усунення забруднень продуктами життєдіяльності людини типу поту, елементів шкірного покриву, різних виділень, побутових косметичних та мийних засобів та ін. Можливо тільки сильними засобами очищення. Однак і в насиченому хімікаліями розчині мало кому захочеться. Сучасна наука і виробництво надає ефективні методи контролю хімічної структури води і системи для контролю та підтримки якісного складу води вашого басейну.

В стоячій воді завжди знаходяться різні бактерії, найпростіші, водорості. Певні види, в значних концентраціях, можуть представляти загрозу для організму людини. Найважливіший індикатор, що визначає кислотно-лужний баланс рідини - це рівень pH (концентрація іонів водню). Значення цього параметра значно лімітовано в інтервалі 7,2-7,4 pH. При таких значеннях показника людина відчуває себе у воді комфортно, а на інженерні елементи басейну не здійснюється агресивна дія води.

Лужна середа в воді споруди призводить до запалення слизових оболонок і шкіри, вапнуванню поверхонь, помутніння води, швидкому розвитку мікроорганізмів. Кислотна же середа прискорює процеси корозії, веде до руйнування металевих частин басейну і устаткування.

Звідси і випливає необхідність постійного жорсткого контролю та регулювання рівня pH, що вирішується використанням автоматичної системи. До того ж основна маса станцій дозування ефективно працюють спільно з системою контролю-регулювання pH.

Крім регулювання рівня pH, необхідно контролювати у воді концентрацію органічних елементів, для чого існує кілька ефективних методів.

Очищення води хлором. Це самий використовуваний і простий метод дезінфекції, при якому відбувається введення в воду хлорвмісних препаратів. Цей метод поєднує чудову ефективність і значну економічність в порівнянні з альтернативними підходами. Купити басейн для дачі і використовувати хлорування для очищення - найпростіше і економне рішення.

Поділяють два типи хлорвмісних речовин. Моментального розкладання, коли при попаданні в рідину реагент розпадається і виділяє хлор, і останній потім в основному створює неактивні сполуки. Широко застосовується для ударного хлорування, при строкової, одномоментної обробці значних об'ємів води і поверхонь. Для прискорення процесу речовини вносяться і дозуються вручну. Тривалого розкладання, коли реагенти плавно розкладаються у воді, виділяючи при цьому дезінфікуючі хлорвмістимі з'єднання. Дані речовини повинні використовуватися постійно.

Для малорозмірних басейнів використовується механічний дозатор, конструктивно виконаний пластиковим резервуаром, куди розміщують таблетки з чинним реагентом. Дозатор омивається водою з водної споруди, відбувається розчинення хлорвмістовних реагентів, після чого вода назад надходить в басейн. Ціна і витрати по експлуатації даної системи мінімальні, але про управління і контроль наявності хлору в рідині говорити не доводитися.

Системи наступного рівня - установки для автоматичного хлорування - автоматизований комплекс пропорційної подачі. Розчин хлорзмістовної речовини надходить автоматично в басейн пристроєм дозування. Функціонал і реалізація диктують свою ціну.

ТОП систем по праву займає автоматизована система управління вмістом хлору та рівня pH. Завдяки дозованої подачі необхідних реагентів та обробці показники датчиків станція намагається утримати в нормі виставлені параметри.

При проектуванні систем водоочищення враховується, що хлор не безпечний для людини. Тому бажано максимально зменшити його використання, хоча за показання ефективності та вартості йому немає однозначної заміни в інших методах очищення і дезінфекції води в басейні.

Очищення озоном. Цей спосіб в мініатюрі і, значно швидше в часі відображає природний шлях очищення води в навколишній природі з найкращими показниками екологічності та ефективності.

Вироблений пристроєм озон, поширюючись у воді, є згубним для бактерій, вірусів і водоростей, ліквідує неугодні запахи, при цьому зберігаючи хімічну структуру води.

Дезінфекція води в штучному водоймищі озоном - один з найбільш високоефективних методів ліквідації шкідливих мікроорганізмів у воді, практично до 100%. Озонування дуже сприятливо впливає на воду, освіжаючи її і даруючи їй смак і запах свіжості, що дуже бажано для води в басейні.

До недоліків відноситься мала тривалість розпаду озону і тому цей метод використовується спільно з іншими.

Очищення води ультрафіолетом. Обробка ультрафіолетовим випромінюванням води в басейні знищує на 100% патогенні мікроорганізми, розкладає органіку. І максимально ефективно використовувати її як одну з ряду ступенів очищення, наприклад, після грубої фізичної, хімічної та ін. Як єдиний щабель використовувати небажано, так як при певній мірі забруднення води, ультрафіолет повністю втрачає ефективність свого впливу.

Дезінфекція ультрафіолетом ефективна тільки тоді, якщо застосовується в басейні постійно.

Ще раз хочеться звернути увагу, що краще ультрафіолетову дезінфекцію застосовувати як додаткову систему спільно з хімічною станцією, що дозволяє забезпечити мінімальний відсоток вільного хлору у воді басейну, ефективний для підтримки прийнятної якості води.

Очищення активним киснем. Даний метод очищення найбільш доступний для застосування в домашніх маломірних басейнах. Технологічно, робота системи дозування активного кисню схожа на хлорування, так як реакція протікає завдяки розчиненню в рідини певних хімічних добавок у вигляді: гранул, спеціальної суміші порошку і ін. Компоненти вступають в реакцію з киснем води, в результаті цього процесу і відбувається очищення. До мінусів відноситься те, що використовувані реагенти настільки швидко розкладаються в рідині що можуть і не встигнути виконувати задачу очищення води, але передозування реагентів абсолютно небезпечна для організму людини. Зважаючи на це очищення води активним киснем повинно проводитися дуже уважно.

Системи на основі іонізації води. Ця методика в широких масштабах недавно використовується в системах знезараження води в басейнах. Головна ідея полягає в використанні для очищення іонів кольорових металів в тому числі очищення води в басейні сріблом. Пристрій з функцією іонізатора розміщується в басейні і насичує навколишню воду іонами міді і срібла. Даний метод успішно вирішує питання усунення забруднень, але, абсолютно не ефективний у боротьбі з грибками. Конструктивно подібні пристрої відрізняються використанням прямого контакту води і металів, створенням спеціальних гармат іонізації, технологією продукування іонів. Сектор застосування цих пристроїв досить вузький, у зв'язку з вузьким спектром дії на мікроорганізми: дієвість по відношенню до одних дуже висока, як повністю відсутній по відношенню до інших. Крім цього дані системи погано інтегруються з іншими комплексами знезараження води, а за вартістю досить дорогі.

Очищення сіллю. Широке застосування розчину солей для очищення води в басейнах почало використовуватися недавно, а в даний час ця технологія завоювала не тільки широке розповсюдження, але і має дуже високі відгуки. Системи сольового електролізу - це технологія перетворення повареної солі в засіб очищення і дезінфекції води у вашому басейні. У цих установках хлорвмістовний елемент створюється з соляного розчину (NaCl) методом електролізу.

Основні системи цієї технології:

- Проточна електролізна система, коли безпосередньо у воді басейну розчиняється кухонна сіль. Хлорвмістовний реагент генерується під дією невеликої напруги електричного струму. Активний хлор знезаражує рідина від мікроорганізмів, вбиває віруси, бактерії і водорості.

- Електролізна установка, яка продукує дезінфікуючу речовину в закритій камері. Принцип роботи заснований на тій же електрохімічній реакції. Тільки хлор виробляється в газоподібному стані в спеціальній камері, звідки дискретно подається в рідину, вступаючи в реакцію з якою утворює хлорнуватисту кислоту - хорошого антисептика.

Переваги даного методу є те, що сама кухонна сіль - це чудовий екологічний антисептик, безпечний для організму людини. При застосуванні кухонної солі в невеликій концентрації виходить лікувальний ефект, аналогічний купанню в морі або соляним процедурам. Поряд з цим здійснюється природне очищення і дезінфекція води в басейні. Мінусом можна вважати, що при використанні даного методу очищення необхідно додаткові витрати на чистку елементів басейну.

Метод і систему очищення води вашої водної споруди вибирати, звичайно, вам. Економія при підборі ефективних систем очищення води в басейні не має сенсу, так як ціна питання не стільки в задоволенні, соціальному престижі, а у вашому здоров'ї та ваших близьких.

За подробицями, які не увійшли до даного огляду з причини обмеженого обсягу, способами і методами очищення води для басейну звертайтеся до наших консультантів. Вони будуть раді запропонувати максимально ефективний спосіб очищення води конкретно для вашого штучного водойму.

Всі статті