В процесі життя людям властиво що-небудь купувати, продавати, будувати. Це можуть бути квартири, будинки, машини. А деякі вирішують стати володарем приватного або комерційного басейну. До цього питання необхідно поставитися досить серйозно. Важливо вірно вибрати комплект обладнання для вашого басейну. Це системи фільтрації та дезінфекції, а також нагрівальний елемент. Про все це необхідно подбати ще в період проектування штучного водоймища. Ця стаття допоможе вам правильно вибрати необхідне обладнання для підігріву води в басейні і дасть необхідну інформацію про основні способи її нагріву. Купання в басейні має приносити масу задоволення, тому температура повинна бути максимально комфортною для відвідувачів. Фахівці рекомендують температуру води для дорослих не менше 24-26 гр, а для дітей - не нижче 30 градусів, а в джакузі - ще вище - до 37 - 39 градусів. Для підтримки цих параметрів існує кілька способів:

1. проточні електричні нагрівачі

2. теплообмінники

3. теплові насоси

4. сонячні колектори

5. паливні водонагрівачі.

   Перші два види нагрівального обладнання користуються у замовників найбільшою популярністю. Для басейнів, розташованих в опалювальному приміщенні, що мають невеликий обсяг і глибину пропонується найпростіший і недорогий вид обладнання - проточні електронагрівачі. Пристрій працює від джерела електрики. Проточний електронагрівач прогріває воду зі швидкістю 0,5-1 градусів за годину, але показник залежить від V басейну, температури навколишнього середовища, наявності вітру, якщо це відкритий басейн. Він складається з корпусу і Тена. Корпус може бути виготовлений з армованого поліпропілену, поліхлоропрену, титану або неіржавіючої сталі. ТЕН зроблений з нержавійки, тому він стійкий до впливу дуже високої температури. Якщо басейн буде наповнений солоною водою, то рекомендуємо придбати електронагрівач з титановим нагрівальним елементом.

Електронагрівач для басейну   Як функціонує басейн з підігрівом?

   В процесі роботи скіммер здійснює забір води, потім вона фільтрується і за допомогою насоса пропускається через камеру з ТЕНами, при цьому нагрівається. За рахунок безперервної циркуляції досягається підтримання заданого температурного режиму. Електрична енергія трансформується в теплову. Варто відзначити, що завдяки фільтрації ТЕН надійно захищений від утворення на його поверхні накипу. Сучасні проточні електронагрівачі обладнані реле захисту від перегріву, термостатом, датчиками потоку і тиску. Наявність термостата, який вбудований в систему нагріву, забезпечує підтримку заданої Вами температури води. Посилити роботу пристрою і трохи заощадити витрати на електроенергію можна за допомогою солярної плівки. Це поліетиленові покриття з бульбашками, заповненими повітрям. Вона підвищує температуру води в межах 4-5 градусів, а також перешкоджає її випаровуванню. Потужність проточного електронагрівача: від 3 до 18 кВт, тобто він оптимально підходить для невеликого басейну.

   Позитивні сторони обладнання:

1. Має невеликі габарити;

2. досить швидке нагрівання води в басейні;

3. температура регулюється за допомогою термостата;

4. при наявності вбудованого датчика потоку, нагрівання буде відключено, якщо не відбувається циркуляція води;

5. контроль функціонування басейну з підігрівом здійснюється автоматично.

   Є у проточного електронагрівача і деякі недоліки:

1.немалі рахунки при оплаті за використану електроенергію;

2. не підходить для установки в приміщеннях, де обмежено споживання електроенергії;

3. має невелику потужність.

Теплообмінник для басейну Elecro G2

   Ще одне популярне обладнання для підігріву води в басейні - це теплообмінник. Цей пристрій виробляє нагрів за рахунок приєднання до опалювальної системи будинку. Теплообмінник для басейну не вимагає електрику. Пристрій рекомендується розмістити між насосом і дезінфекційною системою. Це продовжить термін служби, захистить від впливу хлору. Взагалі, для хлорованої води пропонуються теплообмінники, виготовлені з титану. Устаткування має колбу, всередині якої знаходиться змійовик, по якому рухається гаряча вода, що подається з опалювальної системи будинку циркуляційним насосом. Зовні нагрівальний елемент омивається холодною водою з басейну і таким чином штучне водоймище прогрівається. Управління теплообмінником відбувається автоматично. Власнику басейну з підігрівом необхідно просто виставити потрібну температуру на термостаті. Фахівці радять при першому нагріванні води в басейні включити пристрій на максимальну потужність приблизно протягом 28 годин. Після цієї процедури необхідно лише періодично підтримувати необхідну температуру води. Потужність теплообмінників коливається від 13 до 200 кВт, що значно перевищує дані параметри у проточних електронагрівачів. Чим більше розмір водойми, тим більш потужний нагрівач необхідно придбати.

   Придбання теплообмінника вигідно, тому що:

1. Обладнання не створює ніяких труднощів в управлінні;

2. має високі показники потужності;

3. дозволить Вам заощадити витрати при обслуговуванні, так як не доведеться платити за електроенергію.

   Є і негативна сторона: вода в басейні довго нагрівається.

   Існує й інше обладнання для нагріву води в басейні, але ці пристрої менш популярні.

   Геліосистема - це конструкція, що складається з модулів, що мають екрани або трубки, колби, які й приймають гарячі промені сонця. Один модуль, нагріваючись до 140 градусів, здатний зігріти до 30 метрів кубічних води. Отримана таким чином гаряча вода може використовуватися для басейну, опалення і постачання будинку гарячою водою. Позитивні сторони сонячного колектора: екологічність і швидке нагрівання води. Недоліки: геліосистема може бути ефективна лише там, де кількість сонячних днів значно більше, ніж похмурих і дощових, так як в негоду коефіцієнт тепловіддачі знижується.

Тепловий інверторний насос Fairland IPH   Наступний різновид приладу для нагріву води в штучному водоймищі - це тепловий насос. В процесі роботи пристрій використовує різноманітні джерела тепла, наприклад, грунтові води, очищені промислові та побутові стоки та інші теплоносії, що мають t на декілька градусів вище, ніж в басейні. Тепловий насос переносить тепло з різних джерел енергії. Рідина, проходячи через грунт, стає тепліше, потім вступає в реакцію з холодоагентом, закипаючи, він перетворюється на пару, яка стискається, температура швидко підвищується до 55 градусів. Таким чином виробляється теплова енергія, спрямована на підігрів води або обігрів будинку.

   Що важливо знати і на що необхідно звернути увагу при виборі обладнання для підігріву води в басейні?

1. Не нехтуйте порадами досвідчених фахівців.

2. При виборі способу нагрівання враховуйте обсяг, форму, розмір і розташування басейну.

3. Зверніть увагу на особливості і розташування систем комунікацій у Вашому домі.

Всі статті