Сьогодні ринок пилососів роботів для використання в побуті представлений численними компаніями-виробниками, які пропонують різні моделі. Звичайно, у споживача виникає питання: який робот пилосос краще? І це абсолютно нормально, адже покупка цього пристрою повинна ґрунтуватися не тільки на технічних характеристиках, але й інших особливостях, адже кожна модель пилососа унікальна і має свої негативні і позитивні сторони.

Щоб полегшити муки вибору незамінного помічника за домівкою, ми представляємо огляд нової лінійки iRobot Roomba 700 серії.

Комплектація

З першої хвилини знайомства з цим інноваційним роботом стає зрозуміло, де приховані головні відмінності між попередниками і сучасниками - в стандартній комплектації.

Комплектація

700 серія поставляється, як правило, в такій комплектації:

- Акумуляторна батарея

- Мережевий пристрій для зарядки робота

- Координатори напряму, по якому пересувається робот-пилосос (функція Lighthouse 790, 780)

- Контейнер AeroVac 2 Hepa

- Наявність підлогової зарядної бази

- Змінні фільтри

- Запасні щітки

- Додаткові види щіток

- Аксесуари для очищення пилососа

- Пульт ДУ

- Кейс, в якому можуть зберігатися аксесуари (модель 790)

Дизайн зовнішнього вигляду

Пилосос має круглу форму і плоску поверхню, що забезпечує роботу кращі показники маневреності між меблями та іншими перешкодами. Призначення плоского верху - прибирання під ліжками, шафами на ніжках. Відсутність виступів на верхній частині пристрою виключає можливість зачепитися за нижні частини меблів. Висота робота - 9,5 см дозволяє прибирати в таких місцях, де звичайний пилосос не впорається. Кожна поверхня на роботі ефективно використовується.

На верхній площині iRobot Roomba 700 серії знаходяться індикації заряду, клавіші управління і ручка-переноска. Зверху бампера розташований інфрачервоний датчик.

Бічна поверхня оснащена гніздом для зарядки.

Тут же видно і бампер для захисту, де є датчики з контролю над кордонами приміщень. Ця особливість допоможе своєчасно знижувати швидкість і уникати різкого зіткнення зі стіною. Знизу бампера - датчики з контролю над торканням, які здатні визначити серйозність перешкоди для побудови оптимальної схеми прибирання.

З іншого боку пилососа прикріплений сміттєвий контейнер.

Внизу знаходяться не тільки колеса, блок щіток, а й датчики висотних перепадів.

Особливості Roomba 700 серії

Головне, що ми змогли оцінити, полягало в сумісності блоку зі щітками Roomba 700 серії з роботами з 500-ї серії. Пилосос, наділений подібними обновками, легше обслуговується і краще прибирає.

Пристрої 700-ї серії мають не тільки очі, але і вуха в місцях пошуку забруднених зон в приміщенні. Автоматичне прибирання проводиться за допомогою використання оптичних і акустичних датчиків для знаходження бруду і сміття з подальшим їх прибиранням.

Ліжка, дивани, лампи, вазони - всі ці елементи є невід'ємними частинами кожного будинку. Однак розумний помічник зможе їх обійти, вчинити маневри навіть в сильно мебльованих кімнатах і виконати ідеальне прибирання на вільному просторі.

Завдяки Soft-Touch бамперу пилосос обладнаний здатністю пересуватися уздовж перешкод і пом'якшувати контакт, що служить захистом від можливих ушкоджень з одночасним наведенням чистоти і порядку.

Вражає і унікальне ПО, яким забезпечені роботи-пилососи iRobot Roomba - інтелектуальність і адаптованість. Робот досліджує територію, що прибирає і виривається з вузьких зон, самостійно очищаючи підлогу. Roomba дозволить виключити застрявання на мотузках, бахромі - власники розумного пилососа не повинні прибирати елементи декору перед початком прибирання.

Експлуатація iRobot Roomba 700-ї серії

Автоматичний пилосос-робот, незалежно від моделі 700-ї серії, володіє вбудованим одноплатним комп'ютером, який дозволяє прибирати приміщення за своєю програмою, не вдаючись до допомоги сторонніх. Система штучного інтелекту розпізнає ступіть забруднення і типи поверхонь, які будуть очищатися. В процесі прибирання пилосос ліквідує бруд, пил, вовну за допомогою пари щіток, які обертаються у напрямку один до одного і змітають частинки сміття до засмоктуючого пристрою.

Розташування контактних датчиків на бампері призначене для передачі даних до процесу управління при появі перешкод. Як тільки дані передані, пилосос розвернеться і об'їде перешкоду. Рух робота здійснюється за допомогою пари коліс з індивідуальним двигуном на кожному в поєднанні з направляючим роликом.

Виробник оснастив серію 700 оптичними датчиками, що реагують на наближення до перешкод. Крім цього, на пристрої передбачені й висотні датчики. Сенсори порожнечі, що знаходяться на нижній частині пристрою, виключають падіння робота з драбин, подіумів. Спостерігаючи за роботою пилососа, можна уявити, що техніка має очі - настільки легко і просто дається роботові об'їзд перешкод.

На маленьких помічниках є інфрачервоні сенсори, які знаходяться на нижній площині пристрою (висотні датчики), у завдання яких входить попередження пилососа і запобігання падінь.

Неймовірно зручно й те, що пилосос не має проводів і шнурів. Робота чудо-техніки ведеться на основі акумулятора. Як тільки заряд батареї добігає кінця або процес прибирання вже завершений, робот шукає станцію для зарядки за допомогою трансльованого інфрачервоного сигналу. Як правило, робота без підзарядки триває до 2 годин, при цьому буде прибрана площа 50-150 кв.м. Середня тривалість заряду акумулятора 2-3 години.

Побутові роботи iRobot Roomba не передбачають відповідність яким-небудь твердим вимогам щодо інтер'єру приміщення, де буде проводитися прибирання. Вони відмінно впораються з безладами, меблями та іншими складнощами. Для кожної кімнати робот буде складати індивідуальну програму і прокладати собі дорогу так, щоб проводити максимально ефективне прибирання. Не забуває розумник і про плінтуси, зони під меблями і простір навколо неї.

Тестування

Вже перше випробування Roomba 700-ї показало ретельність прибирання, що вразило кожного з нас. Така ретельність забезпечується вакуумним механізмом, всмоктуючим дрібні частинки сміття в поєднанні з обертовими щітками: щітка збоку обертається круговими рухами і займається прибиранням бруду і пилу в будь-яких важкодоступних місцях, а після направляє сміття до щіткового блоку. Більш велике сміття пилосос збирає за допомогою обертальних рухів щіток, які рухаються у напрямку один до одного і розташовані на нижній частині пристрою. Цими щітками піднімається килимовий ворс. Така потужність всмоктування дозволяє прибирати навіть те дрібне сміття, яке лежить під килимовим ворсом. По суті, ми бачимо принцип роботи турбо-щітки звичайного пилососа, але з більш високоуровневою реалізацією.

Здивувала і функція таймера-планувальника, яка дозволяє задавати час початку прибирання, програмування роботи на певні дні та час, включаючи щоденне чищення квартири після закінчення визначених часових проміжків.

Якщо під час прибирання Roomba витратить весь заряд, робот знайде і повернеться до зарядного пристрою. Ця особливість є дуже корисною, коли ми розставили віртуальні маячки і задали для прибирання багато приміщень.

Відмінності між серіями iRobot

Головна відмінність 700-ї серії в маяках-координаторах (для 790, 780), які дозволять здійснити послідовне прибирання декількох приміщень. Ще одна перевага полягає в збільшеній площі прибирання на одному заряді. В сміттєзбірнику розташовані гіпоалергенні фільтри Hepa, бампер більш м'який, а кількість датчиків збільшилася.

   Кращий робот-пилосос 2013 - висновок

1.) iRobot 700-ї серії пропускає через фільтрацію Hepa повітря і покращує показники повітря.

2.) Використання найскладніших напрацювань військової та космічної техніки дозволяє роботам самостійно виявляти й проводити прибирання до 98% забруднень.

3.) В процесі прибирання досягається максимальний рівень ефективності в очищенні приміщень завдяки обертовим назустріч щіткам.

4.) Виробник гарантує, що iRobot Roomba семисотої серії (760, 770, 780, 790) заснований на високотехнологічних розробках і розрахований на тривалу експлуатацію.

5.) При регулярному використанні техніки iRobot Roomba семисотої серії (760, 770, 780, 790) буде помітне значне зменшення пилу, який осідає на меблях.

Висновок

iRobot Roomba семисотої серії (760, 770, 780, 790) - високотехнологічна роботизована техніка для побутового використання, яка гідна нашої уваги. В процесі розробки серії враховувалися всі конструктивні побажання користувачів роботів попередніх серій: пилососи 700-ї лінійки стали оснащуватися розширеною системою датчиків, значно поліпшеною та ефективною електронною начинкою, новими наборами схем з поведінки в програмній області. До слова, робота дизайнерів також мала відмінні результати в зовнішності пристроїв.

Єдиним недоліком інноваційної техніки можна назвати лише її боязнь рідких забруднень, адже при попаданні в них робот позбудеться своєї електронної начинки.

Але хіба потрібно звертати увагу на маленький нюанс заради тисячі достоїнств?

Всі статті