10 млн. - Не межа - майбутнє попереду! 

iRobot - американський виробник інноваційних технологічних пристроїв для прибирання і чищення приміщень. Компанія відзначила важливість віхи в своїй роботі - випуск 10 млн. роботизованих приладів і представила чергову новинку в сфері прибирання - робот-підлоготер iRobot Braava. Ця техніка швидше відноситься не до роду пилососів, а до роботизованих швабр. Невелика за розміром машина розроблялася для вологого і сухого прибирання на твердих поверхнях, запобігання від забруднень і пилу, для очищення вінілу, паркету або ламінату. 

Характеристики 

Функціональність - сухе/вологе прибирання твердих поверхонь. 

Прибирання проводиться за допомогою серветок з мікрофібри. 

В процесі вологого прибирання робот-підлоготер подає воду на серветку в автоматичному режимі. 

Оснащений здатністю будувати карту приміщення і орієнтуватися в даному просторі за допомогою спеціальних датчиків в поєднанні з зовнішнім навігаційним кубом. 

Має датчики, контролюючі перепад висоти на площині, що запобігає падінню пристрою. 

Доступне використання натирача на будь-якій рівній, гладкій поверхні. 

Час прибирання - сухе - не більше 4 годин, вологе - не більше 2,5 годин. Часовий період розрахований на прибирання приміщень з площею не більше 90 кв.м. - Для сухої, не більше 32 кв. м - для вологої чистки. 

 Комплектація 

- Робот-підлоготер 

- Інструкція 

- Навігаційний куб 

- Батарейки 

- Платформа для процесу вологої чистки 

- Стандартна платформа 

- Ємність для води 

- Серветки для чистки 

- Зарядка для підлоготера. 

Дизайн підлоготера 

Перед собою ми бачимо досить компактний прилад (якщо порівнювати розміри з роботами-пилососами) з надзвичайно привабливою зовнішністю.  iRobot Braava виділяється від своїх побратимів завдяки квадратній формі верхньої частини пристрою з нижнім розширенням. Це незвичайне рішення в плані форми орієнтоване на збільшення площі для прибирання. Крім цього, саме прямокутна форма підлоготера виключила проблеми з кутовим прибиранням, включаючи і інші важкодоступні місця. 

Корпус робота виготовлений з якісного пластику з глянсовим покриттям. В середині верхньої частини кидається в очі незрозуміле віконце, яке не несе ніякої функціональності, крім, декоративної. 

Особливості підлоготера 

Підкуповує простота експлуатації та управління цим пристроєм - всього лише 3 кнопки без дисплея. 

Ще одна особливість, на яку звертаєш увагу - NorthStar блок навігації. Зовнішній блок буде лише покращувати показник точності щодо позиціонування підлоготера, що дозволить будувати точні і чіткі карти самого приміщення. Ця особливість дозволить виключати неприбрані і
брудні місця після проведення прибирання роботом-натирачем. Якщо навігаційний блок включений, робот буде чистити і поверхні стін і меблі за допомогою бічної сторони серветки. Вимкнена навігація дезорієнтує пристрій буде просто їздити по кімнаті, постукуючи об перешкоди. 

У комплектацію робота входять ганчірки для очищення, які можна легко випрати. Однак при використанні робота в активно забруднених приміщеннях (офісах, магазинах, дитячих кімнатах), логічно користуватися одноразовими серветками. 

Робот має такі розміри, які не перешкоджають вільному переміщенню по дому, він легко пролізе між ніжками стола, стільця. Завдяки тому, що в натирачі не передбачений механізм всмоктування, робот має невелику висоту, що дозволяє вільно проходити під диванами і кріслами. 

Робота підлоготера Вraava настільки тиха, що в одному приміщенні з пристроєм його присутність буде непомітна. Але, після того, як прибирання буде закінчене, робот повернеться до свого місця і видасть характерний звук. Також в процесі зіткнення зі стінами або іншими перешкодами підлоготер буде видавати приглушені стуки, але і вони практично не чутні. Можна з упевненістю заявити, що навіть нічна чистка в кімнаті дитини не буде доставляти незручностей. 

Автономна робота пристрою розрахована на повноцінне прибирання кількох кімнат з середньою площею, але з умовою, що роботу буде гарантовано безперешкодне переміщення. На жаль, Вraava не здатний подолати поріг або килимове покриття. Однак тут є і плюс - підлоготер не намагатиметься мити килим, а обережно обійде його. 

Тестування в процесі експлуатації 

Експлуатація підлоготера в режимі сухого прибирання дає вражаючі результати - весь бруд, пил, дрібне сміття начисто прибрані. Що стосується вологого чищення, то вона рекомендована після того, як проведеться сухе прибирання. В іншому випадку, всі забруднення будуть розмазані по підлозі. 

Логічно застосування робота для щоденних прибирань, адже підлога не встигне забруднитися за день і в підсумку ми отримаємо ідеальну чистоту. Йдеться про очищення будинку, офісу. Щоб підтримувати чистоту слід запускати робота на протязі дня кілька разів. Іншими словами алгоритм використання технологічного помічника буде наступним: 

- Купили Braava

- Кілька разів запускаємо помічника 

- Маємо чисті поверхні, які такими і залишаться при щоденних прибираннях. 


Після тестування натирача в важкодоступних куточках, на подив, було виявлено, що в кожному випадку роботом вибиралася адекватна траєкторія. Початок чистки відбувається на відкритому просторі по правій стороні, далі очищаються ліві зони. Як тільки відкрита площа буде прибрана, підлоготер починає розпочинати очищення меблів і стін за допомогою бічних серветок. 

Після того, як в приміщенні наведена чистота, робот повертається «додому». 

Прохідність 

Айробот Браава не впаде з порогів та сходів, він зможе виявити несподівані зниження на рівні підлоги і обережно обійти ці місця. Така здатність маленького помічника дозволить застосовувати його в процесі прибирання на міждрабинчастих майданчиках, біля столів і стільців, шаф та інших меблів. Дуже зручно відправляти домашнього помічника в «захмарні далі» - на верхівки шаф, антресолей. Роботом буде прибраний весь пил. 

При зіткненні з невеликими предметами, лежачими на підлозі, Вraava вибирає оптимальний алгоритм - він просто відкочує їх до стіни. Якщо предмет важкий і більш громіздкий, він визначається як перешкода і прибирання проводиться навколо нього. 

Навігаційні маячки (координатори руху) 

Основне призначення маячків полягає в орієнтуванні робота на поверхні приміщення. Крім інформаційної взаємодії ІК-променем, діалог між роботом і координатором відбувається за участю радіохвиль. 

Початок роботи координатора поєднується з включенням робота. Причому останній сам їх і включає. Маячок можна назвати розумними дверима, що не відкриється до тієї пори, поки робот не виконає максимально ретельне прибирання в поточному приміщенні. Лише після того, як завдання буде виконано, підлоготер зможе пройти в іншу кімнату і продовжити прибирання. 

Виробник використовує в системі координування робота унікальну систему навігаційного кубу. Робота натирача супроводжується зв'язком з пристроєм-маячком, що відображається у вигляді передачі інформації для забезпечення навігації за допомогою віртуальних покажчиків. 

Головна задача, яка стоїть перед роботом на початку роботи - знайти сигнали від віртуального маячка. Аналогічна задача поставлена ​​перед ним і після того, як було проведене перезавантаження або змінені акумулятори. Робот повинен дізнатися число і порядок розташування координаторів. 

Під час очищення роботом був виявлений промінь, який перешкоджає проходу в дверний проріз. Як тільки контакт з променем був проведений, робот нумерує цей промінь і відсилає сигнал до координатора. Ця процедура буде супроводжувати кожній зустрічі з променями, що полегшує роботу пошуку потрібних приміщень для прибирання. Дуже важливо не змінювати положення координаторів під час одного прибирання, інакше підлоготер заплутається і зіб'ється прибиральний процес. Після закінчення очищення всі сигнали будуть видалені. 

Коли приміщення буде прибрано, робот відсилає сигнал до координатора про необхідність включити ІК-промені для отримання інформації щодо подальших пересувань. 

Використання даної технології дозволить роботизованій техніці з легкістю пересуватися по будь-яким приміщенням без будь-якої участі людини. Крім цього, технологія навігаційний куб робить експлуатацію більш зручною у поєднанні з розширенням можливостей для маленького помічника. 

Висновки 

Цей гаджет може використовуватися тільки на рівних і твердих поверхнях. Вага робота невелика, а зручність ручки дозволить без труднощів переносити пристрій. Робота Braava настільки тиха, що власник зможе спокійно спати і не турбуватися через сторонній шум. 

Догляд за роботом-натирачем настільки простий, що порівняння з аналоговими моделями не має сенсу. Єдина вимога - замінювати багаторазову ганчірку, яка може або стиратися, або викинутися. 

Миючими пилососами інших виробників, як правило, використовується ускладнена схема роботи, що створює додаткові клопоти з очищення деталей. iRobot Braava потребує від вас тільки трохи рідини в ємність і зміну серветки. 

При створенні схеми приміщення і карти для орієнтування наш підлоготер користується допомогою навігаційної системи, яка робить прибирання більш ретельним і швидким. Від вас буде потрібно лише установка координаторів руху в різних приміщеннях, а все інше зробить сам робот-підлоготер. 

Набагато делікатніше стикається з меблями. 

Оснащений двома зручними режимами - сухе і вологе прибирання. 

Працює досить швидко, а під час сухого чищення здатний очищати площу в кілька разів більше в порівнянні з аналоговими моделями за певний часовий інтервал. 

Щоб провести очищення 90 кв. м буде достатнім один заряд батареї для сухого чищення, а для вологого - 32 кв.м. 

Роботи-підлогонатирачі поставляються з удосконаленими базами для підзарядки, що скорочує час заряду до 2-х годин. 

Наявність режиму паузи дуже зручно, якщо необхідно змінити ганчірку. 

А екологічність упаковки, в якій поставляє пристрій, тільки підтвердить спрямованість виробника на захист навколишнього середовища. 

Підводячи підсумок, можна впевнено заявити, що робот-підлоготер Braava здатний вийти на сміливе суперництво з будь-якими конкуруючими аналогами і точно не піде в порівняння з дорогою технікою для вологого очищення.

Всі статті