Обладнання для басейнів

Питання як підібрати обладнання для басейну, часто виникає у власників басейнів. Адже кожен хоче насолоджуватися купанням і мінімум часу витрачати на догляд за ним.

Форма і об'єм чаші, місце його розташування - основні характеристики від яких слід відштовхуватися, підбираючи обладнання. Вибираючи геометрію приватного басейну, варто подумати про технічні моменти: де розташовувати заставні елементи, розміщувати обладнання, який спосіб обігріву вибрати і головне, чи зручно буде обслуговувати, експлуатувати штучну водойму.

Оптимальною вважається акваторія прямокутної класичної форми, при співвідношенні сторін 1: 2. Заставні елементи у вигляді скиммера, форсунок, донного зливу можуть бути виготовлені з пластмаси і нержавіючої сталі. Останні більш довговічні, мають презентабельний вигляд.

Тепер зупинимося на пристроях фільтрації. Щоб вода не втрачала своїх первинних властивостей, відповідала стандартам якості і чистоти, вона повинна за 4-6 годин повністю проходити через систему фільтрації. Таких циклів за добу має бути близько чотирьох. Тривалість циклу очищення залежить від місцерозташування водойми, навантаження на неї. Чим умови складніше і відвідуваність вище, тим швидкість обороту води повинна бути швидше, звичайно і циклів більше.

Існує безліч варіантів фільтрації, однак по конструкції всі фільтри поділяють на: картріджні, піщані, діатомові.

Піщаний являє собою велику циліндричну камеру, заповнену дрібним піском, певної фракції. Вода, під тиском проходячи крізь фільтр, виходить чистою в нижній частині бака, бруд осідає між частинками фільтруючого елемента.

Діатомовий - пристрій нового покоління, тут використовуються картриджі, заповнені речовиною з викопного планктону. Його частинки настільки малі, що чистять воду від найдрібніших домішок до 3 мікрон, в результаті вона стає кристально чистою за характеристиками і візуально.

Фільтри потрібно періодично чистити. У піщаних, вода повинна бути повторно направлена ​​через шар піску, це називається зворотнім промиванням, для зміни напрямку потоку використовується Багатопортовий (4-6-ти позиційний) кран. Цим же способом чиститься діатомовий фільтр, однак, коли система перестає працювати нормально, потрібна заміна наповнюючої суміші.

У невеликих каркасних і надувних басейнах, як правило, використовують картриджні фільтри, виконані з поліестеру, вони затримують механічні суспензії до 5-10 мікрон. Щоб почистити такий фільтр, потрібно помити його під потужним струменем води. Якщо він прийшов в непридатність, його міняють на новий.

До вибору насосного обладнання слід підходити з особливою відповідальністю. Насоси за принципом дії поділяються на: зважених, нормально-усмоктувальні, фільтруючі. Їх використовують у складі фільтруючих установок, як єдину систему. Купуючи насос треба знати його продуктивність. Значення не повинно перевищувати такого ж параметра фільтра, інакше якість очищення погіршується. Невідповідність може призвести до несправності конструкції в цілому.

Підбираючи обігрівач для води, перше, що потрібно вирішити, яке джерело енергії буде використано. Якщо є магістральний газ, треба віддати перевагу газовим котлам, для маленького басейну краще використовувати електричну енергію. Є два типи електроприладів - електронагрівач і тепловий насос. Тепловий насос споживає електрики набагато менше, при цьому віддаючи тепло з високим ККД. Теплообмінник підключається до існуючої системи опалення. Коштує він недорого, але вимагає підготовки системи трубопроводів. Пристрій нагріву води монтується після обладнання фільтрації перед поверненням рідини в басейн.

Використовуючи водний пилосос легко зібрати осівший на дно бруд, і те що налипає на стінки. Працює він автономно або від системи фільтрації. У робот-пилосос впроваджені останні інноваційні технології. Це повністю автоматичний пристрій зі штучним інтелектом, є можливість управляти пультом ДУ. Ручний же пилосос являє собою систему зі шланга, щітки, телескопічної ручки. Такі пристрої самі недорогі, тому користуються попитом серед господарів басейнів, однак якщо ви цінуєте комфорт краще робота-пилососа вам не знайти.

Щоб зменшити випаровування води і тепловтрати, виключити засмічення чаші, використовують захисні покриття. Це може бути плаваюче солярне покриття, жалюзі для басейну. Жалюзі більш довговічні, мають високі теплоізоляційні властивості.

Компанія ТОВ «Хомробот» на сайті www.homerobot.ua реалізує розумну техніку для будинку і басейну. Тут можна дізнатися, як підібрати устаткування для басейну, щоб ефективно його використовувати. У разі необхідності фахівці компанії дадуть відповідь на будь-які питання особисто.

Додаткове обладнання урізноманітнює відпочинок в штучному водоймищі. Розслаблюючу, оздоровчу дію на організм надасть установка гідромасажу.

Форсунки тут розміщують на бічних стінках штучного водоймища, для пом'якшення дії масажу в струмені води додають повітря, його кількість можна регулювати. Посилить розслаблюючу дію установка аеромасажу (гейзер). Це плато вбудоване в дно, через яке подається нагнітаюче компресором повітря. Велика кількість дрібних бульбашок, забезпечить м'який масаж всьому тілу.

За допомогою противотока можна тренуватися навіть в акваторіях невеликих розмірів. Агрегат створює потужну течію, силу і напрям якого можна змінювати. Підбираючи обладнання треба враховувати, що вбудовувати протитечію передбачають в період будівництва басейну, навісну - можна купити і встановити в будь-який момент.

Водоспад прикрасить будь-який басейн. Шум падаючої води надає заспокійливу дію, потужні струмені масажують плечі і шию. Стилістику і силу водоспаду підбирають індивідуально, все залежить від загального дизайну приміщення, обсягу чаші.

Вибираючи обладнання для басейну, потрібно враховувати те, що за водою потрібен догляд. Хімічні реагенти можна додавати вручну або автоматично. Автоматична станція дозування самостійно виконає заміри контрольних параметрів, додасть хімію в потрібний момент, головне наявність хімзасобів в каністрах.

Підсвічування для басейну дозволить повноцінно використовувати водойму в темний час доби. Прожектори бувають світлодіодні та галогенні. Перші значно економніші і довговічні, мають широку колірну палітру, легко управляються програмно. Корпус прожектора може виконуватися із пластику, нержавіючої сталі.

Важливо не забути про прибиральний комплект. Він складається з набору щіток, сачка, термометра допоможе утримувати водойму в порядку.

У матеріалах однієї статті важко торкнутися всіх проблем, пов'язаних з питанням «як підібрати устаткування для басейну?». Слідкуйте за нашими подальшими публікаціями.

В інтернет-магазині компанії «HomeRobot» представлене основне і додаткове обладнання для басейнів провідних світових виробників. Ми піклуємося про наших покупців, тому продаємо для них найкраще. Доставка по м.Київ, Одеса, Дніпропетровськ, Харків і в будь-який, найвіддаленіший куточок України.

Всі статті