Засоби догляду за водою в басейні

Багато людей, що мають приватний будинок або дачу, мріють про басейн. Може хтось бажає зайнятися бізнесом і відкрити свій комерційний басейн. Для деяких ця мрія збувається, і вони будують або збирають каркасну штучну водойму, інші вважають за краще надувний басейн. Здавалося б, що нарешті настала пора суцільного задоволення і радості для дорослих і дітлахів. Спочатку це так і є. Свіженабрана вода прозора і чиста. Але через деякий час вона чомусь мутніє, зеленіє, з'являється не дуже приємний запах, на поверхні плаває якесь сміття, а стінки і дно покриваються огидним слизом. Навряд чи у когось, крім жаб, зрозуміло, з'явиться бажання скупатися в такій обстановці. Що ж робити? Один з варіантів - можна поміняти воду, помити гарненько басейн, але цю процедуру доведеться повторювати через день, а потім оплачувати чималі рахунки. В цій статті Вашій увазі надаються більш економні і розумні ідеї щодо здійснення догляду за штучною водоймою.

Отже, засоби догляду за басейном.

Існують три основні методи очищення води в басейні:

1. фізичний;

2. за допомогою хімічних засобів;

3. за допомогою допоміжних систем дезінфекції води в басейні.

Для видалення сміття і бруду фізичним методом необхідно різне обладнання або пристосування. Найпримітивніша чистка здійснюється за допомогою простого сачка. Таким чином можна звільнити водойму від опалого листя, гілочок, комах, тобто тільки від крупного сміття в маленькому басейні. Для водойми побільше рекомендується придбати особливий пилосос, призначений для роботи всередині чаші басейну. Найдешевший варіант - покупка ручного водного пилососа. Обладнання складається з штанги зі щіткою, до них приєднані шланг і фільтрувальний мішок. Водний пилосос ефективно ліквідує бруд і слиз, які налипають на дні та стінках надувного або каркасного басейну, що має не дуже велику ступінь забрудненості. Для більш заможних власників басейнів, що мають великі розміри, пропонуємо обзавестися роботом пилососом. В цьому випадку Вам не доведеться присвячувати свій цінний час копіткого прибирання і чищення внутрішніх поверхонь. Очищення дна і бортів виконується в автоматичному режимі або за допомогою пульта дистанційного керування. Ваше завдання буде полягати в тому, щоб:

1. Підключити обладнання до мережі;

2. опустити пристрій в басейн;

3. задати необхідну програму.

Отже, сміття і наліт видалені, але вода залишилася як і раніше каламутною. Цю проблему допоможе усунути фільтр або фільтрувальна установка. Їх відмінність полягає в тому, що купуючи фільтр потрібно обов'язково купити насос, який буде подавати воду в дане устаткування. А якщо Ви вирішили оснастити басейн фільтрувальною установкою, то вона вже має вбудований насосний пристрій, а значить ця покупка буде більш вигідна для Вас, ніж збір комплектуючих по частинах. Існує кілька різновидів фільтрів і фільтраційних систем:

1. Пісочний. Це самий популярний варіант фільтруючого обладнання. Суть його роботи полягає в тому, що каламутна, брудна вода, що наповнює басейн, подається насосом в резервуар з кварцовим піском. Наповнювачами можуть служити також силікатний або скляний пісок. В результаті частинки розміром більше 20 мікрон осідають усередині фільтрувального елемента. Щоб якість очищення води з часом не погіршувався - необхідно щотижня включати вбудовану в фільтр функцію зворотного промивання (backwash). Заміна кварцового піску проводиться через кожні 24-36 місяців. Ці фільтри можуть успішно експлуатуватися в будь-яких басейнах.

2. Картріджний фільтр складається з корпусу, всередині якого розташовані пропіленові мембрани і мішок для сміття. Ви можете вибрати картриджі з різним вмістом, наприклад, з поліфосфатною сіллю, іонообмінної смолою, що викликає загибель патогенних мікроорганізмів, з вугільними речовинами, ліквідовують неприємні запахи. Вода, проходячи через фільтруючий елемент очищається, бруд і великі частки залишаються в мішку для сміття. Якщо картридж одноразовий - його необхідно просто викинути після забруднення, а якщо багаторазовий - слід періодично промивати під струменем чистої води. Залежно від способу кріплення, існує кілька типів обладнання: наземні (зовнішні) і настінні (навісні). Як і попередній вид фільтрів найбільш придатний для використання в малогабаритних каркасних і надувних басейнах.

3. Самий високоефективний з усього фільтруючого обладнання - діатомовий фільтр. У нього всередині розташований картридж з діатомітом, який є кремнеземом, тобто осадової гірської породою, утвореної спресованими залишками водоростей, молюсків. Це дрібна порошкоподібна речовина здатна утримувати самі мікроскопічні частинки, розмір яких не перевищує 1 мікрон. Процес фільтрації полягає в тому, що забруднена вода, що подається насосом проходить через діатомовий наповнювач, ретельно фільтрується, збагачується кремнієм і прямує назад в басейн. Купання в кремнієвої воді дуже корисно для здоров'я людини, так як вона має загальнозміцнюючу дію. Також, вода, збагачена кремнієм, здатна надавати згубну дію на патогенні мікроорганізми, зупиняє розмноження водоростей, нейтралізує сполуки хлору. Звичайно, це найдорожчий варіант фільтруючого обладнання, так як картриджі з наповнювачем потребують заміни кілька разів на рік, а це чималі фінансові витрати, але зате Ви отримаєте значно більшу вигоду у вигляді міцного здоров'я.

Готуючись до покупки фільтруючого обладнання, зверніть увагу на наступні чинники:

1. Обсяг штучного водоймища;

2. Відкритий або закритий басейн;

3. Передбачувана кількість відвідувачів;

4. Потужність насоса і фільтра повинні відповідати один одному.

З фільтрацією нерозривно пов'язаний наступний метод очищення води, здійснюваний за допомогою хімії для басейну. Для цього Вам необхідно придбати спеціальні хімічні речовини. Така обробка ставить перед собою кілька завдань: дезінфекція, видалення солей металів, водоростей і т. п. Щоб скоротити витрату препаратів необхідно дотримуватися таку послідовність дій:

1. Видалення частинок металів. При додаванні в воду розчину Metaldez, іони металів починають осідати, а потім видаляються за допомогою фільтра. Розчин додається під час набору води в штучне водоймище, система фільтрації в цей час повинна бути включеною.

2. Після цієї процедури рекомендується вирівняти рівень кислотності води до позначки 7,0 - 7,4 одиниць. Ця дія виконується за допомогою хімічних препаратів, що підвищують або знижують рівень рН води. Для цієї мети необхідні хімічні препарати рН - plus u pH - minus, що випускаються у вигляді гранул і розчину. Прилад - тестер визначає рівень кислотності води. Проводьте виміри кілька разів на тиждень, а корекцію щотижня.

3. Тепер необхідно приступити до дезінфекції - знищення всіх патогенних мікроорганізмів. Спочатку проводиться так звана шокова дезінфекція. Це обробка води високими дозами хлорвмісних речовин. На проведення даного етапу водопідготовки піде близько 10 годин. Для цієї мети використовують швидкорозчинні препарати. Фірма Froggy, що добре зарекомендувала себе випускає Shock Chlor у вигляді таблеток, гранул і розчинів.

4. Наступний крок - активна боротьба з появою водоростей. Саме вони викликають утворення слизу на стінках басейну і є причиною зеленого забарвлення води. Ліквідувати проблему зможе хімічний препарат - альгицид. Його можна розчинити у воді разом з речовинами, призначеними для шокової дезінфекції.

5. Після проведеної раніше обробки слід знову взяти тестер і проконтролювати рівень кислотності води. При необхідності відкоригувати його до 7,0 - 7,4 одиниць.

6. Тепер потрібно перетворити каламутну воду в прозору. Для цієї мети знадобляться коагулянти або флокулянти. Їх дії спрямовані на те, щоб затримати дрібні частки, що не потрапили в систему фільтрів, покрити їх слизом і склеїти в великі пластівці, які згодом випадуть в осад. Цей процес триває близько 10 годин. Спочатку фільтр треба вимкнути, а по закінченні зазначеного часу і появи осаду слід знову включити. Для зручності користувачів випускається у вигляді розчинів, гранул і таблеток.

7. Наступним етапом водопідготовки є поточна обробка води, контроль показників рН, вмісту активного хлору. У цей період для дезінфекції можна застосовувати не тільки препарати, що містять хлор, але і речовини на основі активного кисню. Рекомендується використання повільно розчинну хімію для басейну.

Намагаючись дотримуватися цих правил, Ви будете приємно здивовані економною витратою препаратів і постійної свіжістю води в басейні.

Метод обробки води за допомогою систем дезінфекції вважається найбільш сучасним. Для його здійснення потрібні спеціальні системи дезінфекції, як озонатори, ультрафіолетові лампи, прилади, які виділяють іони срібла і міді.

1. Озонатор - це апарат, який виділяє озон, тобто молекули кисню, що складаються з трьох атомів. По дії озон є сильнодіючим дезинфектантом і окислювачем. Генератор озону по достоїнству можна назвати універсальним пристроєм. Як дезинфектант, він згубно впливає на віруси, бактерії, їх спори, на найпростіших, цвіль і водорості. Ця речовина в 500 разів сильніше хлорвмісних препаратів. Як окислювач, озон прибирає органічні і мінеральні сполуки, тим самим позбавляючи штучну водойму від неприємних запахів і присмаків, покращує колір води. При озонуванні істотно скорочується кількість використовуваних хімічних препаратів. Озонатор складається з генераторів озону і нано - бульбашок. Для його роботи необхідно лише наявність сухого повітря, а для вироблення нано - бульбашок потрібен силікагель. Принцип дії полягає в тому, що трьохатомний кисень виробляє дезінфекцію води, а функція нано - бульбашок полягає у підвищенні ступеня очищення. Невикористаний озон перетворюється на звичайний кисень.

2.Ультрафіолетовая лампа - ще один новітній спосіб очищення води в басейні. Пристрій складається з герметичного корпусу з нержавіючої сталі, що не пропускає ультрафіолетові промені, всередині знаходиться, що випромінює короткі промені, кварцова лампа. Даний вид обладнання монтується безпосередньо в систему фільтрів басейну. Найважливішою дією ультрафіолетового випромінювання вважається дезінфекція, тобто знищення і придушення розвитку патогенних мікроорганізмів. Перевагою такої обробки води є майже повна відмова від додаткового застосування хімії для басейну: хлорвмісних речовин і альгіциду. Вашими завданнями щодо здійснення догляду за басейном залишаться тільки видалення великих забруднень, періодичний контроль і корекція рівня кислотності води.

Басейн, в якому вода обробляється так само, є ідеальним місцем купання для людей, які страждають різними алергічними захворюваннями. Під час плавання не виникне роздратування, сухості шкіри і слизової оболонки очей. Ультрафіолетові лампи добре зарекомендували себе в громадських, спортивних, гідромасажних басейнах незалежно від їх розміру. Для поліпшення якості очищення можна придбати ультрафіолетові лампи, укомплектовані озонатором або іонізатором.

3. Іонізатор - це обладнання, в якому відбувається електроліз і звільнення іонів срібла і міді. Принцип роботи: два електроди встановлюються в капсулу, розташовану після фільтра. Між ними пропускається електричний струм. В результаті вода, що проходить через цю систему, збагачується іонами міді та срібла. Ці хімічні елементи не приносять абсолютно ніякої шкоди людському організму, зате викликають загибель патогенних мікроорганізмів. Наприклад, від іонів міді повністю зупиняється розмноження і розвиток водоростей, а іони срібла згубно діють на віруси і бактерії. Іони металів, що знаходяться у воді, тривалий час залишаються активними. Завдяки цьому знижується потреба у використанні хлору, який негативно діє на шкіру і слизову оболонку очей. Якщо у Вас в наявності буде іонізатор в комплекті з озонатором - можна взагалі відмовитися від застосування хлорвмісних речовин. Такий безпечний спосіб очищення води застосуємо для приватних басейнів невеликого розміру. До того ж, іонізатор є дуже економним обладнанням, так як:

1. іони міді замінюють коагулянти;

2. виробляють заміну пластин срібла і міді необхідно лише через 2-3 роки;

3. продовжується термін служби піску, що знаходиться в піщаному фільтрі.

Тепер, ознайомившись з усіма основними способами підтримки чистоти в басейні, а також проконсультувавшись у фахівців, Ви зможете грамотно оснастити свою штучну водойму всім необхідним, заощадивши при цьому свої фінанси і час.

Всі статті