Очищення води в басейні може здатися простим і навіть приємним процесом. «Справ-то, вилив воду-залив нову» - так вважають люди, яким не доводилося стикатися з обслуговуванням басейну.

Однак не все так просто.

Водопровідна вода в рази брудніше і набагато мутніше порівняно з водою в штучному водоймищі. Якщо вода в споруді не буде оброблена, вона стане радістю для неприємних мікробів і водоростей, які будуть розмножуватися в такому середовищі зі швидкістю звуку. З цими «неприємностями» необхідно боротися за допомогою кваліфікованих методів. В іншому випадку, ні про яке оздоровлення не йтиме й мови, навпаки, купання в такому штучному водоймищі може спровокувати появу різних хвороб.

Спускати стару воду і наливати чисту - справа, довга і невдячна. Тому для більш-менш великого басейну рекомендується застосовувати системи водоочищення. А про те, які системи існують, ми спробуємо розібратися. 

Очистити і оздоровитися - методи очищення басейнів 

На даний момент відомо кілька способів водоочистки, які дозволяють очищати і покращувати якість води для використання в басейні:

1.) Хімічний - хлорування. Здатний ліквідувати більшість шкідливих бактерій, але негативно впливає на організм людини (пересихання шкіри, подразнення слизової ока).

Очищення за допомогою активного кисню - застосовується, як правило, в штучних водоймах з невеликою площею і малої відвідуваністю. Принцип дії наступний: водоочищення заснована на використанні хімічного реагенту, який взаємодіє з киснем і очищає воду. Однак у разі передозування представляється небезпеку для людини.

Багато фахівців рекомендують використовувати пергідроль для водоочищення. Принцип дії аналогічний попередньому. Згідно з підрахунками ця методика не набагато дешевше і володіє явним недоліком - пергідроль освітлює волосся і негативно впливає на шкірний покрив.

2.) Електрофізичний. Заснований на використанні хлориду натрію (солі), яку додають в воду і проводять електричний струм в поєднанні з хлором. Останній вступає в реакцію з органічними забруднювачами.

Озонування - досить проста система, яка легко монтується для проведення водоочистки. 

Очищення за допомогою ультрафіолету забезпечить знищення мікроорганізмів патогенного походження.

Іонізація - спосіб, який має на увазі додавання таких елементів: срібло, мідь. Вода проходить в електродну камеру, де за допомогою постійного струму активуються іони, очищаються і повертаються у водойму для очищення води.

3.) Механічний - спосіб, який вважається найбільш доступним і не менш ефективним. Тут ми зупинимося і розглянемо кожен вид окремо. 

Забруднення води в штучному водоймищі відбувається через сміття у вигляді твердих важких частинок, які осідають на дно. Щоб позбутися від подібної бруду, буде потрібна механічна чистка. 

Сучасні виробники пропонують техніку для чистки басейнів в декількох варіаціях:

- Ручні пилососи

- Напівавтоматичні

- Автоматичні роботи пилососи. 

Механічні ручні пилососи. 

Погляньте, в ваших руках довга штанга, на якій прикріплена щітка і гофрований шланг. А тепер уявіть, який басейн можна ефективно очистити за допомогою цього пристрою?

Цілком вірно - невеликий. Тільки в штучному водоймищі з невеликою площею можна домогтися максимального очищення. Адже при великій довжині водойми вам не вдасться дотягнутися до середини дна і інших важкодоступних місць. 

Напівавтоматичний пристрій для очищення басейну 

Цей тип обладнання має конструкцію, аналогічну попередньому, але відрізняється рядом вагомих переваг. Наприклад, напівавтомат може регулювати інтенсивність потоку води. Крім цього, напівавтоматичний пилосос - це універсальне обладнання.

Одним з популярних виробників є Pool Blaster Max.

Цей пристрій стане вірним помічником і захисником чистоти вашого басейну. Під час тестування Pool Blaster привернула робота на акумуляторній батареї і доступність ціни. Крім цього, цей пилосос - первісток на ринку абсолютно автономного обладнання для проведення ефективної водоочистки. Під час експлуатації пристрій вразило оперативністю своєї роботи в поєднанні з отриманою ефективністю. Теж саме підтверджують і численні опитування користувачів цієї техніки.

До речі, ось уже 80 років розробники знаходяться в пошуках ідеальної конструкції подібного пилососа, але жодному винахід не був привласнений статус одноосібної успішності, крім Pool Blaster.

Чому?

Ось лише кілька причин того, що техніка змогла завоювати звання «товару 2005 року»:

- Не зажадає специфічної установки

- В роботі не використовується шланг, провід

- Не вимагає застосування додаткового обладнання у вигляді підкачувальних насосів

- Може використовуватися в будь-яких басейнах, гідромасажних ваннах і СПА

- Можливий кріплення до телескопічної штанги стандартного розміру

- Очищає споруду від різноманітного сміття і бруду

- Легкий, маневрений

- Всередині приладу встановлений насос з високою продуктивністю

- Збір сміття проводиться в мішок багаторазового використання

- Щітки очистять будь-які поверхні басейнів.

І, наостанок, привітаємо незмінних лідерів у рейтингу по ефективності очищення басейнів - бравий загін роботів-пилососів Aquabot.

От уже воістину - чудо техніки і сучасних технологій. Модельний ряд просто вражає: від роботів для невеликих приватних штучних водойм до повністю автоматизованих пристроїв для роботи у великих громадських басейнах. Причому кожен з них володіє рядом низинних достоїнств, якими їх нагородив виробник і відмітними перевагами по кожній моделі.

Якщо говорити загалом, то перший же досвід експлуатації Aquabot порадував повної автономністю техніки, оснащенням у вигляді сучасної діагностичної системи, яка призначена для максимальної оптимізації процесу водоочищення. Тестування роботів-пилососів полягало в наступному: нам довелося мінімально взяти участь в чищенні особливо важкої ділянки і при роботі в басейні з неправильною геометричною формою. Весь інший час, поки робот наполегливо трудився на благо свого власника, цей власник насолоджувався життям і ароматом свіжезаваренного чаю.

Після того, як робота була закінчена, перед нашими очима постав басейн з чистою водою, стінами і дном.

Переваги роботизованих «чистильників» можна помітити вже після першої експлуатації:

- Оснащення у вигляді комп'ютера дозволяє будувати схему роботи згідно конкретним розмірами та формами басейну

- Інтелектуальна начинка пилососів сама вирахує габарити і розрахує найбільш оптимальні траєкторії для руху, які гарантуватимуть максимальну якість чистки

- Робот-пилосос для чистки басейну - це мініатюрна фільтрувальна установка, що має власний двигун, приводний механізм, насос і фільтр-контейнер

- В процесі роботи прилад втягує забруднену воду, включаючи мул, пісок, сміття, чистить і випускає назад в басейн. В результаті проводиться не тільки очищення, але і перемішування водної маси

- Роботи споживають мінімальну кількість електроенергії

- Мережевий кабель з максимальною довжиною

- Високі показники продуктивності

- Комфортна ширина захвату

- Висока швидкість руху

- Мінімальне і максимальне занурення

- Достатня кількість моделей, де кожен покупець зможе підібрати оптимальний варіант під свої умови.

І, на закінчення, тестування показало, що самі ідеальні умови роботи і наступні результати здатні показати роботи Aquabot. Ці верткі підводні машинки очистять, відфільтрують і переженуть воду у вашому басейні, а вам залишиться лише зануритися в кристально чисту прохолоду водної гладі і відчути всю красу життя!

Всі статті