Очищення повітря озоном

Очищення повітря озоном один з нових, високоефективних, нешкідливих методів, який знайшов широке застосування в різних областях. Технологія дезінфекції полягає в тому, що будучи досить активним газом, озон, вступаючи в реакцію, ділить сполуки органічного та неорганічного характеру на такі прості хімічні елементи як кисень, вуглекислий газ, вода. Вони нешкідливі і типові для звичайного природного повітря.

Найвищий ефект цього способу досягається завдяки тому, що газ, пошкоджуючи клітинну оболонку вірусу, блокує можливість його розмноження і негативного впливу на людський організм. Аналогічно він діє і на шкідливі мікроби, бактерії, пошкоджуються мембрани клітини, що викликає їх загибель. Згідно проведеним експериментам при рівні озону в повітряному середовищі до 5 мг / л гине за кілька хвилин практично 100% найнебезпечніших бактерій, вірусів, грибів, найпростіших.

Отже, що являє собою озон - це блакитного кольору газ, з яскраво вираженим запахом, який в 2,5 рази важчий за повітря. Його хімічна формула Оз. У природному середовищі його джерелом є кисень. Завдяки променям сонця, наповненим ультрафіолетом або під впливом грози, відбувається окислення домішок, що містяться в навколишньому середовищі, в результаті чого відчувається свіжість або "запах грози".

Повітря вдома, в офісі очищають озонаторами. Озонування - природний спосіб очищення. Обробивши спеціальним пристроєм приміщення, можна дихати чистим свіжим повітрям не відкриваючи при цьому вікон, оберігаючи себе від вірусів, що швидко розмножуються в повітряному середовищі. Крім цього газ звільняє повітря від диму, алергенів, хімічних елементів, перетворюючи їх у безпечні з'єднання, підвищує процентний вміст кисню в повітрі. Досить задіяти озонатор, зникає неприємний запах затхлості, тютюну, хімічних матеріалів та іншого.

Очищення повітря озоном результативно там, де використовують кондиціонери, обігрівачі. Коли повітря втрачає негативні іони, кисень, шкідливих токсичних елементів у свою чергу стає набагато більше, тому простір замкнутий, немає циркуляції. Відомо, що кондиціонери є джерелом інфекції, в них стрімко розмножуються бактерії, мікроби. На втому, біль у голові, часті застуди скаржаться люди, які проводять час в непровітрюваних приміщеннях, озонатори допоможуть вирішити проблему.

Очищення повітря озоном сприяє:

• зміцненню імунітету, зменшенню алергічних проявів;

• міцному сну, відсутності шуму, болі в голові, стабільному тиску;

• поліпшенню самопочуття, відсутності депресій;

• швидкому загоєнню ран, розсмоктуванню швів і рубців;

• відсутності ускладнень при симптомах порушення дихальної функції;

• постачання крові киснем;

• нормальної реакції організму на перепади атмосферного тиску;

• стійкості до стресів - супутникам важкої офісної роботи;

• поліпшенню обміну речовин в нирках, печінці, роботі серцевого м'яза.

Але постійно дихати концентрованим озоном шкідливо, він агресивно діє на слизові оболонки, що може впливати на здоров'я легенів. Щоб продезінфікувати приміщення потрібно використовувати великі дози озону, цей процес виконується в порожніх, закритих приміщеннях. Після озонування їх слід провітрити не менше двох годин. Концентрація газу під час озонування, залежить від тривалості очищувальних процедур, але треба враховувати, що:

• Максимальна концентрація його в повітрі населених пунктів становить 0, 16 мг / м3.

• Середньодобова допустима норма речовини- 0, 03 мг / м3.

• Гранична межа вмісту озону в повітрі 0, 1 мг / м3.

Для дезінфекції багато кімнат кварцують УФ - лампами. Озон справляється з вірусами в 2, 5 - 6 разів якісніше ультрафіолету, в 300 - 600 разів швидше хлору. Цей газ згубно впливає навіть на вірус герпес, туберкульозу, вбиває цисти глистів.

У медичних установах озонатори встановлюють для дезінфекції палат, перев'язочних, процедурних приміщень, медичного інструменту, одягу медперсоналу, пацієнтів.

Дезінфікуючя властивість озону широко використовують для санації місць громадського користування в туалетах, їдальнях. Також прилади застосовують для знешкодження токсичних речовин в робочих зонах промислового виробництва.

Ефективно справляється дезінфікуюче обладнання та в місцях зберігання продуктів без хлорвмісних речовин і вологої обробки, продовжує їм термін зберігання без втрати поживних якостей, дозволяє домогтися вираженого дезодорируюючого ефекту.

Компанія HomeRobot пропонує озонатори відомої компанії GreenTech Environmental. Це сучасне обладнання останнього покоління для виробництва озону в них використовують метод холодної плазми, тобто, озон утворюється завдяки низькотемпературному коронному розряду. Завдяки цій технології оксиди азоту не утворюються, отже, метод є найбільш екологічно чистим.

Всі статті