Комфорт - це затишок, сукупність побутових зручностей. Людина прагне до того, щоб там, де вона знаходиться або зберігає своє майно, було сухо і тепло. Іноді комфортний стан порушує підвищена вологість навколишнього середовища. Дія вологого повітря в приміщенні помітно. На стінах, в кутах з'являються чорні плями, які тяжко вивести - сліди цвілі, грибка. Можуть пошкоджуватися меблі, металеві вироби. Через наявність конденсату псуються дзеркала, віконні рами. Осушувач повітря успішно ліквідує наявність цих проблем.

Осушувач повітря - це пристрій, призначений для регулювання і видалення підвищеної вологості повітря в закритому приміщенні, захищаючи територію від руйнування, цвілі, корозії.

На ринку кліматичних систем Ви зможете знайти кілька типів осушувачів повітря в залежності від принципу дії: адсорбційні, конденсаційні і асиміляція.

1. Адсорбційний вид осушення повітря найбільш ефективний в приміщеннях з температурою, яка не перевищує + 10 ℃. Механізм дії заснований на тому, що надлишки вологи з навколишнього повітря вбираються адсорбуючою речовиною, що знаходиться всередині обладнання. Спочатку осушувач нагнітає повітря, яке потім направляється в резервуар з адсорбентом, що збирає надлишки вологи. Після цього осушене повітря повертається в приміщення. Цікаво, що відповідно до закону збереження енергії, повітря, звільняючись від вологи, нагрівається. Тому адсорбційні осушувачі дуже зручні при використанні в підвалах або на холодних складах, в морозильних камерах. Невеликим недоліком є ​​те, що в простих моделях необхідно періодично міняти сорбент, а це пов'язано з додатковими грошовими витратами.

2. Конденсаційний тип роботи заснований на перетворенні пара в рідкий стан. Особливістю застосування даного виду осушувачів є те, що вони працюють при температурі не нижче 10 -15 ℃. Принцип роботи: вологе повітря з приміщення за допомогою двигуна нагнітається в систему, охолоджується випарником за допомогою хладагента нижче точки роси. Після охолодження і осушення повітря потрапляє в розігрітий конденсатор, підігрівається і прямує в приміщення. Таким чином, різниця температури повітря на вході і виході становить 2 - 5 ℃. Це трохи економить Ваші витрати на обігрів будівлі. Варто звернути увагу, що при зниженні температури навколишнього середовища, різко падає продуктивність осушувача повітря.

3. Асиміляція. Принцип дії полягає в наступному: за допомогою вентиляційної системи відбувається повітрообмін між повітрям всередині будівлі і зовнішнім середовищем. З приміщення вологе повітря виходить назовні, а з вулиці подається свіже. Таким чином, здійснюється зниження рівня вологості повітря. У цього методу є деякі недоліки:

1) неможливо експлуатувати такі моделі при сирій погоді і в регіонах з вологим кліматом;

2) втрата і додаткові витрати енергії на нагнітання і нагрів свіжого повітря.

Компанії, що випускають кліматичні системи, пропонують різні види осушувачів повітря: побутові, промислові і моделі для басейнів.

Осушувач для дома, квартири та офісу

Побутові осушувачі - це прилади невеликого розміру, що не потребують монтажу, їх легко можна перенести з одного місця на інше. Вологосбирачі володіють невеликою потужністю, видаляючи до 12 л води за добу, тому вони ідеально підійдуть для експлуатації в невеликих приміщеннях. Якщо квартира або будинок знаходяться на північній стороні, куди рідко заглядає сонце, придбання осушувача повітря стає не розкішшю, а предметом першої необхідності. Маленький пристрій має обережний вигляд, тому відмінно виглядатиме в інтер'єрі Вашого житлового приміщення. Осушувач повітря Ballu BDH-15L відноситься до конденсаційного типу. Він працює швидко і при цьому не створює ніякого шуму. Має сенсорну панель управління і вбудовані гигростат, гігрометр і термометр. За добу здатний видалити з повітря до 15 л надлишків вологи. Цей прилад може бути встановлений на дачі, в підвалі, в погребі, в гаражі, а також в житлових приміщеннях. Наприклад, наявність осушувача повітря в підвалі врятує Вас від докучливих комарів, мокриць та блох, так як ліквідація вогкості не дозволить їм розмножуватися, а також очевидна користь для фундаменту будинку. Установка устаткування в гаражі збереже автомобіль від корозії і продовжить термін служби металевих інструментів, захищаючи їх від іржі.

Для порятунку стін від цвілі і грибка у ванній, в лазні або в сауні пропонуємо придбати конденсаційний осушувач повітря Ballu BDH 30L. Цей вид обладнання не тільки позбавить від підвищеної вологості, неприємних запахів, але і очистить повітря в приміщенні від пилу, пилку і пуху. Крім того, осушувач створить Вам комфортний мікроклімат. Ballu BDH підтримує заданий Вами рівень вологості в межах 35 - 80%.

До того ж до основного обладнання виробник Меасо пропонує клієнтам міні-осушувач Меасо Mini-D. Це пристрій як би доповнює інші моделі. Він призначений для того, щоб врятувати від вогкості речі в шафі, інструменти в коморі, експонати за вітриною в музеї. Тобто таке обладнання доцільно встановити в приміщенні маленького розміру, в якому відсутня циркуляція повітря, наприклад в шафі, на вітрині. Meaco-Mini-D відноситься до Адсорбційних осушувачів повітря. У ньому знаходиться безпечний силикогель, який при просочуванні вологою змінює колір з оранжевого на зелений.

Промисловий осушувач повітряДля осушення повітря в приміщеннях об'ємом більше 100 м куб. виникає необхідність у придбанні більш потужного устаткування. Такими пристроями є промислові осушувачі повітря. Вони знайшли своє широке застосування на складі, на будівництві, в сільському господарстві. Ви можете зустріти кілька типів промислових осушувачів повітря: канальні, мобільні і адсорбційні.

Розглянемо деякі сфери застосування обладнання:

1. При проведенні будівельних і ремонтних робіт. Як відомо, особливістю штукатурних сумішей, цегли і бетону є виділення вологи. Це значно уповільнює терміни проведення робіт. Для вирішення цієї проблеми пропонуємо скористатися осушувачем повітря. Використання агрегату при будівництві або ремонті:

1) скорочує термін проведення робіт;

2) забезпечує рівномірне висихання стяжки підлог, стелі, шпалер, фарби, штукатурки, побілки;

3) значно економить споживання електроенергії, в порівнянні з іншими приладами.

2. Щоб забезпечити якісне зберігання товару в складських приміщеннях дуже важливо досягти стабільної підтримки температури і вологості повітря. Якщо ці показники не відповідають нормі - відбувається псування продукції, корозія металу, заплесневіння і гниття деревини і тканин, деформація і втрата міцності картонних виробів, затвердіння і злежування сипучих продуктів. Взимку можна застосовувати вентилятор з підігрівом, влітку - просто вентиляцію. Але це неекономно. Найраціональнішим рішенням в цій ситуації буде придбання осушувача повітря, який здатний цілий рік підтримувати вологість повітря на потрібному рівні.

3. У деревообробній промисловості осушувачі повітря беруть участь в процесі висушування деревини.

4. У сільському господарстві пристрій для усунення надлишків вологості повітря може успішно застосовуватися в теплицях. Після збору врожаю кліматичне обладнання на складі допоможе зберегти зібрані овочі, фрукти і зерно свіжими на більш тривалий термін.

5.Незамінним помічником осушувач повітря буде і після ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, таких як: аварія водопроводу, повінь, пожежа і т.д. Деякі моделі здатні видалити до 300 літрів води на добу, просушуючи не тільки повітря в приміщеннях, а й предмети, що в ньому знаходяться в мінімально короткі терміни.

Осушувач повітря для басейну

Наступним видом кліматичного обладнання є осушувачі повітря, експлуатовані в басейнах. Якщо приміщення, в якому розташований плавальний басейн, недостатньо укомплектовано спеціальним обладнанням - можуть виникнути деякі проблеми: на поверхнях вікон, стін і стелі постійно утворюється конденсат, з'являються складні плями від цвілі і грибка, металеві конструкції іржавіють. Перебуваючи в приміщенні з підвищеною вологістю, людині навіть важко дихати. Щоб позбавити себе і відвідувачів басейну від цих неприємностей - варто придбати осушувач повітря для басейну.

На вибір осушувача повітря для басейну впливають кілька факторів. По-перше, призначення пристрою. По-друге, враховується розмір басейну. І по-третє, необхідний рівень вологості.

За конструкцією осушувачі бувають моноблоковими і канальними. Моноблочні відрязняються за методом установки на підлогові, настінні та пересувні моделі. Їх купують для приватних басейнів невеликого розміру. Такі агрегати не вимагають особливої ​​збірки і відразу готові приступити до роботи. Позитивною якістю є те, що вони мають функції підігріву води і повітря.

Канальні осушувачі зручні у використанні в штучних водоймах обсягом понад 25 м куб. Їх встановлюють у фітнес-центрах і готелях з невеликими басейнами, в аквапарках, а також у великих громадських і приватних басейнах. Канальний осушувач являє собою подобу кондиціонера, тільки більш складної конструкції. Його робота заснована на заміні повітря, що знаходиться всередині приміщення, на підігріте свіже повітря, що потрапляє ззовні. Зверніть увагу, що для установки цього виду обладнання знадобиться окреме вентиляційне приміщення. До речі, незважаючи на значну потужність, Вас не буде турбувати ніякої шум під час роботи пристрою. Канальний осушувач повітря не тільки регулює рівень вологості, але може застосовуватися для повітряного опалення та створення мікроклімату, що підходить саме Вам. З метою економії витрат на оплату електроенергії, рекомендується накривати поверхню басейну, коли їм не користуються.

Всі статті